We bieden hulp aan familieleden en partners, evenals aan professionals in de zorg.
Hulp bij Dementie heeft zich tot doel gesteld de zorg en de dienstverlening aan mensen met dementie en hun mantelzorgers te verbeteren middels de inzet van gespecialiseerde vrijwilligers. Elke dementievrijwilliger volgt vóór aanvang van de werkzaamheden scholing. De cursus omvat vier dagdelen waarin kennis wordt gemaakt met verschillende vormen van dementie. Er wordt ingegaan op wat er in de hersenen gebeurd en hoe je omgaat met mensen die lijden aan dementie. Ook wordt er aandacht besteed aan de rol van mantelzorgers en de invloed die dementie op hun leven kan hebben.

De dementievrijwilliger komt bij de mens met dementie thuis en biedt ondersteuning, dient als 'praatpaal' voor de mantelzorger, kan tijdelijk zorgtaken overnemen (aanwezigheidshulp) en kan adviseren over de dingen van alle dag. Zo kan de dementievrijwilliger bijvoorbeeld signaleren dat er meer zorg nodig is dan de mantelzorger durft aan te vragen.

Dementievrijwilliger worden
De vraag naar dementievrijwilligers neemt elk jaar toe. Daarom is het belangrijk om continu vrijwilligers te werven en te scholen.

Heeft u interesse of wilt u meer informatie?
Neem dan contact op met Proteion Welzijn, per telefoon 0475 - 453 033 of per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wij waarderen uw hulp enorm.

Dementievrijwilliger

De rol / positie van de dementievrijwilliger is als volgt te typeren:

De dementievrijwilliger heeft een vrijwilligersovereenkomst met Proteion Welzijn en wordt inhoudelijk ondersteund door de trajectbegeleider.

De dementievrijwilliger heeft als vrijwilliger een ondersteunende rol naar de cliënt en mantelzorgers. Hij signaleert en adviseert de cliënt en/of mantelzorgers ten aanzien van dagstructuur, bezigheden, huishoudelijke verzorging en de algehele situatie van de cliënt en mantelzorgers.

Hij wijst op mogelijke professionele hulpverlening. Om deze rol goed in te kunnen vullen is de dementievrijwilliger verplicht een op deze rol gerichte cursus te volgen.

De dementievrijwilliger kan altijd terug vallen op de coordinator van Proteion Welzijn. Uit deze rol komen de volgende taken voort.

Taken
 • Heeft frequent contact met de cliënt / mantelzorgers.
 • Adviseert cliënt over mogelijkheden van o.a. dagbesteding, professionele hulpverlening en vormen van ondersteuning zoals gespreksgroepen en Alzheimercafé en/of vormen van respijtzorg.
 • Signaleert ontwikkelingen en bespreekt deze met cliënt / mantelzorgers en de trajectbegeleider
 

Competenties

De dementievrijwilliger beschikt over de volgende kwaliteiten:
 • Kan goed luisteren en heeft een goed inlevingsvermogen.
 • Is integer, betrouwbaar, houdt zich aan afspraken.
 • Is in staat om ontwikkelingen te signaleren en deze bespreekbaar te maken.
 • Bewaakt mede de grens tussen privacy en het recht op goede (professionele) zorg.
 • Heeft in algemene zin kennis van –het verloop- van dementie.
 • Heeft kennis van sociale kaart.
 • Heeft inzicht in de grenzen –en bewaakt deze-  tussen vrijwillige ondersteuning en professionele hulpverlening.
 • Is in staat om mondeling te rapporteren.
inloggenbl